Slobbeland wordt windmolenpark

Windmolenpark Slobbeland

De provincie Noord-Holland heeft woensdag een vergunning afgegeven voor de bouw van 47 windmolens op het Volendamse Slobbeland. Op de plaats waar nu nog het recreatieterrein ligt, zullen in 2017 de eerste windturbines verrijzen.

Het besluit van de provincie komt als een donderslag bij heldere hemel. Zowel voor- als tegenstanders zijn erdoor verrast. De gemeente Edam-Volendam en het bestuur van Recreatiecentrum Slobbeland bleken niet op de hoogte te zijn.

Plankaart windmolenpark Slobbeland
Plankaart van het windmolenpark Slobbeland (klik voor een vergroting)

Omwonenden en vaste bezoekers van het recreatieterrein reageren verbolgen. “Dit kenne ze toch niet zomaar toestaan?!” vraag een buurtbewoonster zich hardop af, terwijl ze haar keurig gelegde straatje aanveegt. “Ons uitzicht gaat naar de knoppen zonder dat we er iets an kenne doen! Naar ons wordt niet geluisterd. Er is niet eens een inspraakronde ofzo geweest. Wij benne zeker boos ja! Mijn buren ook trouwens.”.

Voorzitter Siebelt van de Edamse Milieulobby (EM) is daarentegen in zijn nopjes. “Al jaren strijden wij als een Don Quichot vóór windmolens in onze gemeente. Steeds werd het plan weer tegengehouden door van die ‘not-in-my-backyard’ typetjes. Dat die mooie witte kolossen er  dan eindelijk komen maakt mij een gelukkig man. Ik ben blij dat de provincie inziet dat we hier de groene vruchten van gaan plukken. Temeer nu ze in het Volendamse en niet in míjn achtertuin neergezet worden.”

De gemeente was nog niet bereikbaar voor commentaar, terwijl een woordvoerder van Slobbeland sprakeloos bleef.

Eind oktober gaat de eerste paal de grond in. Tot die tijd kan er nog ‘geslobberd’ worden.

Auteur: Redactie De Naild

Brengt u het nieuws door het oog van De Naild. Scherp en met een kijkje op alles en iedereen. Buigt alleen door metaalmoeheid.

Weet jij het beter? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.