Verblijfsvergunning Mariabeeld Boelenspark ingetrokken

Mariabeeld

De wereldberoemde Maria van het Water, die sinds 1988 in een Volendams park verblijft, moet terug naar Polen. Dat heeft de rechter donderdag bepaald in een zaak die door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is aangespannen.

Van het Water is afkomstig uit het Poolse stadje Nipokolanow en werd eind jaren ’80 door Hille Kok naar Volendam gehaald. Kok, die sindsdien de voogdij over haar heeft, huisveste het Mariabeeld in het Boelenspark. Het ‘Orakel van Volendam’ kreeg het gemeentebestuur in 1993 zelfs zover een kapel voor de Poolse immigrante te bouwen, welke naar verluid voorzien is van riante kelder met ruime slaapkamer en dito badkamer.

Maria en haar maandelijkse bloeding
Pinksteren 1997, het Mariabeeld huilt bloed

In 1997 kwam Van het Water al eens in beeld bij het IND. Destijds verlengde een gelovige ambtenaar de verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Dit kwam naar eigen zeggen vooral uit angst vervloekt te worden, nadat het beeld met Pinksteren van dat jaar bloed begon te huilen. Het dossier belandde vervolgens weer onderop in de la.

Nu uitzetting dichterbij dan ooit is, reageren Kok en Van het Water gelaten. “Blijkbaar is dit hoe God het hebben wil. Het is goed zo”, zegt Kok. “Daarnaast heb ik het gevoel dat ik een beetje te oud wordt voor deze onzin”.

Wanneer Maria van het Water ons land zal verlaten is op dit moment nog niet bekend.

Auteur: Redactie De Naild

Brengt u het nieuws door het oog van De Naild. Scherp en met een kijkje op alles en iedereen. Buigt alleen door metaalmoeheid.

Weet jij het beter? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.