FC Volendam stopt ermee

Met opnieuw een verliespartij vrijdagavond tegen NEC is de situatie van FC Volendam zó onhoudbaar geworden, dat de hele club vanochtend heeft besloten op te stappen. In een gezamenlijke verklaring melden bestuur, technische staf, spelers en medewerkers dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Met het stoppen van de plaatselijke FC komt na 62 jaar een einde aan betaald voetbal in Volendam.

Het is een druilerige zaterdagochtend in het dorp. Een enkele fietser rijdt over de natte kasseien van de Sportlaan in de richting van het Kras Stadion. Terwijl het buiten motregent, druppelen bij Supportersvereniging Volendam de laatste mensen binnen. Er hangt een gelaten sfeer in het home als voorzitter Dirk Schilder aanvangt met de in allerijl uitgeroepen ledenvergadering. “Nou mannen, dat was het dan. De club is opgestapt. Wat doen wij? Stoppen wij eveneens, of gaan we nu voor iets anders zijn? Centraal staat de vraag: Heineken of Amstel?” Als uw verslaggevers een uur later naar buiten lopen, is er nog geen sprake van stoppen of doorgaan; hooguit Amstel.

Bericht gaat verder onder de foto

Foto Supportershome SV Volendam
Het bleef nog lang onrustig in het supportershome van SV Volendam. Foto: Paul Whitaker

We wandelen door naar het stadion. Daar zijn intussen de eerste tekenen van een aanstaand vertrek te bespeuren. Twee medewerkers halen hun bureau leeg en stoppen persoonlijke spullen in een krantenzak. “Gekregen van voorzitter Kras. In zekere zin hebben we dus 2 keer de zak gehad van Henk.” Ondanks het verlies van hun baan is er blijkbaar nog wat humor te bespeuren. “Tja, verliezen zijn we inmiddels wel gewend.”

Boven in de businessruimte treffen we het bestuur van de voormalige club. Jan Smit is net klaar met het aansluiten van een nieuw biervat. “We werken de laatste voorraad nog even weg.” zegt het algemeen bestuurslid met een ietwat verdubbelde tong. Henk Schoorl slaat het nieuwe rondje vriendelijk af: “Doe maar een colaatje Jan. Ik moet nog rijden.” Een andere Henk, voorzitter Kras, neemt nog eens een slok en schraapt zijn keel voor hij zijn hart bij ons lucht.

Henk Kras: “Je moet realistisch zijn; FC Volendam deed er eigenlijk al een paar jaar niet meer toe. We speelden daarom al een tijdje met het idee na dit seizoen er een einde aan te breien. Dat het resultaat van 4 punten na 10 wedstrijden zó belabberd is, heeft ons doen besluiten de knoop nu maar door te hakken.” De KNVB heeft er volgens Kras alle begrip voor. “Ja, Zeist staat er voor de volle 100% achter. Zij zitten tenslotte in dezelfde situatie met het Nederlands Elftal.”

Penningmeester Henk Binken knikt instemmend. Ook vanuit financiële perspectief is het besluit logisch. “We hebben met meer dan een half seizoen te gaan nog aardig wat centen in kas. Daarmee kunnen we de 13e maand naar voren halen en een groots afscheidsgala organiseren voor onze sponsors en relaties. Jan komt ook nog een moppie zingen”. Onze vraag of de huurschuld à €100.000,- aan de gemeente ingelost gaat worden en supporters eveneens een afscheidsgala kunnen verwachten wordt ‘beantwoord’ met een lange stilte…

Bericht gaat verder onder de foto

Foto bestuur FC Volendam
Er is nog budget voor een laatste rondje. Foto: FC Volendam

Uw verslaggevers stappen weer naar buiten, terug de druilerige zaterdag in die het middaguur inmiddels heeft bereikt. We kijken voor de laatste maal achterom. Het logo van FC Volendam prijkt nu nog aan de gevel van de voetbaltempel, maar zal hier ter zijner tijd van verdwijnen. Wat er met het stadion gaat gebeuren is vooralsnog onbekend. Eén ding is wel zeker: hier wordt een punt gezet achter bijna 100 jaar voetbalhistorie. Om met de woorden van voormalig bondscoach Rinus Michels te besluiten: “We zullen het nooit, nooit vergeten!”

Auteur: Redactie De Naild

Brengt u het nieuws door het oog van De Naild. Scherp en met een kijkje op alles en iedereen. Buigt alleen door metaalmoeheid.

Eén gedachte over “FC Volendam stopt ermee”

Weet jij het beter? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.