Redactie-uitje Volkskrant “uitermate geslaagd”

Harinkje happen op de Dijk, rondleiding op ’t Doolhof en natuurlijk een foto in klederdracht. Volendam was afgelopen dinsdag het toneel voor het jaarlijkse redactie-uitje van de Volkskrant. Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok spreekt van een “uitermate geslaagde dag!”.

Afgelopen dinsdag toog de redactie met 2 bussen naar het voormalige vissersplaatsje. Aldaar ontving de vermaarde lokale volksvertegenwoordiger W.I.M. Keizer het journaille bij zíjn Volendams Museum; geheel volgens traditie met koffie, spkla (speculaas) en skla (chocola). De eerste activiteit was een rondleiding door het museum, waarbij Keizer bijna een uur lang doceerde over de geschiedenis van het dorp. Het museumbezoek werd vervolgens afgesloten met een workshop ‘Kletje braaie’ (damesvestje breien, een kletje is onderdeel van de Volendamse klederdracht).

“Je kenne een kletje an Jaap!” Foto: Volendams Museum

Vol goede moed zette de stoet daarna koers richting de lokale bierbrouwerij voor een lunch met bierproeverij en een workshop ‘Storytelling’. Deze werd georganiseerd door het plaatselijke advertentieblad Nieuw-Volendam. “Dit is zo’n beetje de lokale Telegraaf” grapte Pieter Klok, inmiddels voorzien van een ietwat dubbele tong.

Tegen het einde van de middag toog de inmiddels ietwat uitgelaten redactie naar het goed geconserveerde visserswijkje ’t Doolhof. Tussen de houten huisjes met oranje dakpannen stonden gidsen Keizer & Schilder (niet één van die twee bekende duo’s, red.) stil bij een plaquette ter nagedachtenis van het enige oorlogsslachtoffer dat ‘op’ Volendam is gevallen. De ingetogen sfeer werd daarbij ruw verstoord toen cartoonist Martyn F. Overweel met benzinestift bloksnorren onder de neuzen van Duitsland-correspondenten tekende. Met vereende krachten wist redacteur Menno van Dongen de boel nog enigszins te sussen, waarna de groep zijn tocht tenslotte zonder Keizer & Schilder voortzette op de wereldberoemde dijk.

“We gaan zo een vissie pakken jongens. Maar een dagje Volendam kan natuurlijk niet zonder een foto in klederdracht.”, sprak hoofdredacteur Philippe Remarque zijn mensen enthousiast toe. De voltallige club stapte de fotozaak binnen, waarna ze in het wereldberoemde decortje gerangschikt werd. Zo kwam er een einde aan een geslaagde dagtrip; in kletje en mét snor.

 

“Een dagje Volendam kan natuurlijk niet zonder een foto in klederdracht.”
Volkskrant en snorretjes… Das war einmal…

Auteur: Redactie De Naild

Brengt u het nieuws door het oog van De Naild. Scherp en met een kijkje op alles en iedereen. Buigt alleen door metaalmoeheid.

3 gedachten aan “Redactie-uitje Volkskrant “uitermate geslaagd””

  1. Wat een ziekelijke krant zijn jullie geworden. De Volkskrant heeft een grens overschreden met de publicatie van de tekening van Hitler in Volendammer klederdracht.
    Welk ziekelijkrien heeft dit goed gekeurd voor publicatie ?
    De redacteur moeten ze op staande voet ontslaan dit heeft niets meer te maken met journalistiek, het puur ontstaan in een ziekelijk brien wat een IQ heeft van een geestelijk gestoorde.
    Dit valt niet onder cynisch maar onder kotsmisselijke idioterie

  2. Wat een uitglijder van de cartoonist en de Volkskrant. Kennelijk er niet van op de hoogte dat de Volendamse bevolking in de zomer van 1941 een propagandaploeg van de NSB het dorp uit joeg en de politie de zwarthemdem tegen molest moest beschermen!

Weet jij het beter? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.