Volendam|80 wil ‘Vexit referendum’

De lokale politieke partij Volendam|80 (VD80) zou zich inspannen voor een zogenaamde Vexit: het vertrek van Volendam uit de gemeente Edam-Volendam. Inmiddels zouden leden van VD80 hiervoor druk aan het lobbyen zijn bij andere partijen en gemeente-ambtenaren. Dat blijkt uit uitgelekte notulen van een besloten partijbijeenkomst, in handen van De Naild.

Met name de immigratie van “mensen van buiten het klaphek” en criminaliteit door “jongeren van Zuid-Edamse origine” blijken een heikel punt. “Onze rooms-katholieke tradities lopen ondertussen gevaar. Die Gaza-strook aan de noordgrens van Volendam (Edam-Zuid, red.) is een broeinest van overlast en onveiligheid. Vooral drugs-gerelateerde zaken steken de kop op. Onze eigen jeugd doet zoiets natuurlijk niet.”, zo stellen de stukken.

Dit zouden zomaar jongeren van Zuid-Edamse origine kunnen zijn. (Foto: Opsporing Verzocht)

Ook de fusie met Zeevang is VD80 een doorn in het oog. “Wat heeft die fusie ons nou opgeleverd? Alleen maar koppijn en wat boerderijen met koeien. Maar koeien betalen geen belasting hè. En kijk ons hardwerkende Volendammer volk eens tweemaal daags in de file staan… Die linkse Voorhaven-elite in Edam kijkt hier maar wat graag voor weg, want die is sinds hun 55e met pensioen.”

De politieke partijen laten weten verrast te zijn door dit nieuws en konden op het moment van schrijven nog niet inhoudelijk reageren. Wel laat de Edammer Eenmansfractie (voorheen PvdA) weten zich niet in het door Volendam|80 geschetste beeld te herkennen. “De overlast in Edam-Zuid valt heel erg mee en de buurtregisseurs zijn super aardige mannen. We komen geregeld bij hen op de thee.”

Naar verluid zou een meerderheid van de ambtenaren op Fort Stadskantoor al vóór een Vexit zijn. De irritaties rondom gemeente-secretaris ‘Kim Yong’ Hendriks zouden hier in belangrijke mate aan bijdragen. Ook de sluiting van het café van Sjaak ‘de locoburgemeester‘ Bootsman speelt mee. “We krijgen het steeds minder voor het zeggen. Alle macht gaat naar graaiers van buiten het dorp.”, aldus een anonieme ambtenaar in onvervalst dialect.

Volendam|80 was niet bereikbaar voor commentaar. “We zoeken eerst uit wie de mol in onze partij is. Daarna hebben we een referendum te organiseren. U hoort nog van ons.”, meldt een woordvoerder vanaf de ijsbaan.

Auteur: Redactie De Naild

Brengt u het nieuws door het oog van De Naild. Scherp en met een kijkje op alles en iedereen. Buigt alleen door metaalmoeheid.

Weet jij het beter? Reageer!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.